Vikingarna var scousers

 Vikinganamn på Merseyside

Dom visste bara inte om det. Men dom har lämnat spår överallt. Speciellt på den sidan Mersey många Liverpudlians kallar "the dark side", Wirral, den landtunga som bildas av Merseys utlopp och som utgör gränslandet mellan Merseyside och Wales. 

Så här var det.
Vikingarna slog sig tidigt ner på Irland. Dublin etablerades som ledande stad i landet av vikingarna. I början av 900-talet fick man dock rejält med pisk av inhemska irländska kungar och en del av vikingarna drog hem till norr, andra ledda av norske vikingen Ingimund for bara över irländska sjön och hamnade i Wirral. Här hade det funnits mindre bosättningar redan tidigare. Men nu blev det en liten centralort för de mer fredliga av våra förfäder. Hela Wirral - och stora delar av övriga Merseyside är nedlusat av namn som påminner om deras närvaro. 

Liverpool har faktiskt tre proffsfotbollslag. Everton och Liverpool FC känner alla till. Tranmere Rovers är lite mer okända.  Deras namn är ett av reminissenserna från nordmännens tid i trakten. Tranmere betyder helt enkelt Tranmyren. 

Vill man svänga en bägare mjöd kan man gå på puben The Viking i West Kirby. Alla ortnamn som slutar med by har vikingaanknytning. I det här fallet handlar det förmodligen om Kirkby, Kyrkbyn.  Sådana finns det också fler av i området.

Både här och på andra sidan Mersey finns Thingwall. Tingsvallen. Några namn låter både i våra och scouseröron exotiska som Toxteth och Croxteth, men de är rena urnordiskan och betyder Tokes landningsplats, alltså platsen där  vikingen Toke landsteg respektive Kråkes landningsplats. Idag hade Kråke fått problem, för Croxteth ligger en bra bit inåt landet. Under vikingatiden låg det vid kusten. 

Där floden Mersey smalnar av och blir en mer normal flod ligger staden Widnes. Det vida näset. En perfekt landningsplats för vikingar. Det blev också vikingariket Danelagens södra gränsstad.

Så där en tusen år senare satt en ung amerikansk poet och låtskrivare på Widnes station och började skriva en låt om sin längtan till sin numer föredetta flickvän. "Sitting on a railwaystation, got a ticket for my reservation"  börjar låten som heter Homeward Bound. Den unge mannen heter Paul Simon. Men det är en helt annan historia.


© Copyright Bäckmans Beatlesresor!