George Toogood Smith- Lennons enda fadersfigur 

 

När John Lennon var liten försvann hans far Alfred för att inte dyka upp förrän John vuxit upp och blivit firad rockstjärna och miljonär.  

Hans mamma Julias nya män hade inte lust att försörja John och så småningom fick han bo hos sin moster Mimi i Mendips på Menlove Avenue. Vid den här tiden ansågs det lite finare att bo i ett hus med ett namn och Mendips passade utmärkt in i Mimis medelklassbild av sig själv.   Där fick han en trots allt en fadersfigur. Dessutom ett föräldrasurrogat som gav honom kärlek.

Moster Mimi var en stram och sträng viktoriansk kvinna – om än med Johns bästa för ögonen. Hennes man George var på sätt och vis hennes motsats. Mimi var säkert kärleksfull, men hon visade det inte. George hade nära till känslorna. På bilder ser man Mimi och lille John alltid på armlängds avstånd. På bilderna med George och John håller George kärleksfullt armen runt John.   Det var George som kramade John. Det var George som sjöng vaggvisorna och läste godnattsagorna. Det var George som lärde John att läsa genom att öva på rubrikerna i Liverpool Echo. Det var George som lärde John lösa korsord och därmed skaffa sig ett remarkabelt ordförråd för sin ålder. Det var George som lärde John spela munspel. Det var George som tog John på utflykter – inte sällan efter att ha lämnat en chokladkaka och en lapp till Mimi med önskan om en trevlig dag! Hon var oftast inte med.   Kort sagt. Det var George som fanns där för John och det var han som var den manlige förebilden i Johns unga liv.  

George mellannamn är kanske ett omen om det som komma skulle. Toogood. För John var George Too good to be true, för bra att vara sann.   Äktenskapet mellan Mimi och George var långt  - och speciellt. Mimi var sjuksköterska, George levererade mjölken till vårdinrättningen från familjens mejeri strax intill. De båda utvecklade en vänskap som pågick länge. Så länge att George en dag sa åt Mimi att nu fick hon bestämma sig. Skulle dom bli ett par eller inte .Mimi sa ok. Men av allt att döma levde paret i en asexuell relation. Sex ingick helt enkelt inte i Mimis viktorianska världsbild. Och paret blev barnlöst. John fyllde upp tomrummet.   I

dag spekulerar man om det t o m var så att George var homosexuell och att vänskapen och äktenskapet med Mimi var ett sätt att dölja det. Ända fram till 1967 var homosexualitet kriminaliserat i England. Och ingreppen mot homosexuella var aktiva.  

George var också alkoholist. En social sådan. Mimi och hans fasad fanns det inte några sprickor i. Han gick förstås på puben som alla engelsmän, men höll sig inom det respektablas ramar.   Sannolikt var det alkoholen som blev Georges död.   En söndag i juni 1955 föll George ihop i trappan på Mendips. Hans lever orkade inte längre och han dog efter några timmar av inre blödningar. Han blev 52 år gammal.  

14-årige John var i Skottland och hälsade på släktingar. Han fick inget veta förrän han kom hem, flera dagar efter händelsen. Hans reaktion var ett utslag av hans viktorianska uppfostran från Mimis sida. Hon personifierade den viktorianska engelska mentaliteten “Keep a stiff upperlip”.  

 - Jag hade aldrig lärt mig att sörja offentligt, berättar han i en intervju långt senare.   Han låste in sig på sitt rum tillsammans med sin kusin Leila och brast ut i ett hysteriskt gapskratt.  

Men ensam, när han inte trodde någon hörde, sörjde han hämningslöst sin enda fadersfigur, George Toogood Smith. 

Historien upprepades några år senare när Johns biologiska mamma Julia blev överkörd strax utanför Mendips och ytterligare några år längre fram när Johns bästa vän Stu Sutcliff dog i Hamburg. Tre förluster som tärde på John. Johns svar blev hysteriska skrattattacker och självvald isolering.

Uncle George begravdes på St Peters Church i Woolton, kyrkan där lille John en gång varit korgosse, men fått lov att sluta sen han nallat ur körkassan. Familjen var dock fortfarande församlingsmedlemmar och två år efter Uncle Georges död inbjöds John och hans band the Quarrymen att spela på en församlingsfest, den 6 juli 1957. Scenen stod ett stenkast ifrån Uncle Georges grav, och inte långt ifrån en annan grav med ett bekant namn: Eleanore Rigby.   En av Johns kamrater, Ivan Vaughan som då och då spelade med bandet, hade bjudit med sig en ett par år yngre kompis som han tyckte borde träffa John.   Den unge mannen hette Paul McCartney och resten är ren och skär pophistoria.   

Under hela sin collegetid bar John en trådsliten överrock som tillhört uncleGeorge. Mimi slutade använda finrummet i Mendips efter George´s död.

Yoko Ono köpte in huset och deponerade det till National Trust som idag visar upp det och Paul´s sista Liverpoolhem på Fortlin Road på speciella turer.  

© Copyright Bäckmans Beatlesresor!