HISTORIEN OM ALOIS OCH HANS BROR.

 Alois var en rumlare och spelare. Men även sådana kan understundom ha tur. Så 1912 ramlade det plötsligt in en summa pengar som en guldkant på den österrikiske servitörens tillvaro. Alois hade flyttat till Liverpool från Irland 1909. Där hade han träffat sin fru Bridget och de båda gifte sig.

De slog sig ned på 102 Upper Street i Toxteth där de 1911 fick sonen William Patrick och nu, med spelvinsten i fickan, såg plötsligt tillvaron lite ljusare ut. Alois fick för sig att han skulle satsa sin vinst på tillverkning av rakknivar (!) och tänkte starta en liten firma tillsammans med sin svåger, gift med systern Angela. 

Han skickade bud efter honom och nu, i november 1912 stod han på Lime Street Station och väntade på sin framtida kompanion. Men av tåget kliver inte svågern. Istället har familjen skickat Alois´s ganska misslyckade halvbror. Halvbrodern hade redan en misslyckad konstnärskarriär bakom sig och nu försökte han hålla sig undan militärtjänst i den österrikiska arnén. 

Alois blir inte glad. Han har aldrig riktigt gillat sin halvbror, Adolf.  Sa jag förresten att Alois hette Hitler i efternamn? Historien om Adolf Hitlers besök i Liverpool - där han bl a ska ha hängt på the Poste House och gått på Evertons hemmamatcher - är återberåttad av Bridget Hitler i hennes självbiografi "Min svåger". Den är starkt ifrågasatt. Det lär finnas bevis på att Adolf i själva verket bodde i Wien under de fem månader Bridget hävdade att han bodde hos familjen i Liverpool.  Men erkänn att historien är bra.

Patrick  HItler, senare Stuart - Houston och mamma Bridget, född Dowling


Bridget hävdar att Adolf aldrig lyckades få till språket och därmed fick han inte heller något jobb. En av anledningarna till att Adolf skulle ha propsat på att få åka till Liverpool är just hans misslyckade konstkarriär. Liverpool var känt som en konstmetropol. Historien förtäljer också att det var Bridget som uppmanade Adolf att ansa mustaschen.

Alois affärsidé blev det inget av med. Bröderna tärde på varandra till den grad att Alois ska ha betalat Adolfs biljett hem igen i april 1913.  En sak är dock alldeles sann och det är att familjen Alois Hitler bodde i Liverpool. Alois försökte sig på krogbranschen och drev han en liten restaurang på Dale street. Han fuskade också i hotellbranschen, men alla projekt falerade. Han åkte också - redan innan tiden i Liverpool - ut och in i fängelse för diverse oegentligheter. Hans svärfar hävdade också att han kidnappat Bridget!  Ironiskt nog var huset i Toxteth ett av många som förstördes när Adolf lät terrorbomba Liverpool under andra världskriget.

Men då hade Alois redan lämnat sin familj och  flyttat till Tyskland. Han återupptog en viss ansträngd kontakt med sin halvbror, som ju vid det laget hade nått en viss position. Alois startade krog och den blev omåttligt populär. Så länge namnet fungerade som dörröppnare.  Och det gjorde det länge. Bridget hade under tiden flyttat till USA: (Alois Sr hade aldrig skilt sig varför han höll på att åka dit för bigami när han gifte om sig i Tyskland.) 

Unge William Patrick Hitler försökte först utnyttja sin kände farbror och flyttade även han till Tyskland, där Adolf fixade jobb åt honom  i bankväsendet innan han blev försäljare på Opel. Han var också en väl ansedd gäst på nazist-middagar. Hans flamboayanta livsstil attraherade dock inte fabror Adolf som också försökte att få honom att avsäga sig sitt engelska medborgarskap. Efter en tid fann William Patrick för gott att fly fältet. Men fortfarande såg han sin chans att göra sig en hacka på sin berömda släkting.

Tillbaka i London sålde han en propaganda artikel "Därför hatar jag min fabror". Det lär också varit han som i utpressningssyfte spred ryktet om att Adolf var av judisk börd. När kriget bröt ut reste han till USA och erbjöd sina tjänster.  Han blev välkomna av propagandaapparaten och åkte runt och höll föreläsningar om Adolf Hitler och hans svaga sidor innan han tog värvning i flottan. Efter kriget bytte William Patrick (kallad Willy i familjen) efternamn till Stuart-Houston och levde ett mer tillbakadraget liv i USA.

Våran Alois ska förövrigt inte förväxlas med fadern som också bar det namnet. Den Alois hette förövrigt Schinkelgruber i efternamn och jag kan inte låta bli att fundera över hur det gått om han behållt det namnet. Att hysteriskt skrika "Heil Schinkelgruber" hade ju liksom inte vara lika effektivt... Alois Jr dog i Hamburg 1956 och det sägs att han de sista åren i sitt liv försökte hanka sig fram genom att kränga bilder på brorsan. Bridget (som Alois försökt lura i att han var död) avled 1969 på Long Island. Willy avled 1987. Han fick fyra söner (den äldste döptes märkligt nog till Alexander Adolf) Willy begravdes intill sin mor.   Lite mer Hitler-i-England kuriosa: Alois och Bridget gifte sig i London, uppenbarligen på samma registration office på Marylborurne street som senare såväl Paul McCartney som Ringo Starr gifte sig långt senare. 

© Copyright Bäckmans Beatlesresor!