Lerpölen, eller...?När Willhelm erövraren intog de brittiska öarna efter slaget vid Hastings 1066 ville han av uppenbara anledningar lära känna landet lite bättre. Han genomförde därför en totalinventering av alla bosättningar i riket och lät skriva ner inventieringen på 900 fårskinnsdokument, känd som The Doomsday book, färdigställd ca 1086. Det ödesmättade namnet - domedagsboken - var inte den gamla vikingaättlingens påfund*.  Boken hade inte någon titel. Det var engelsmännen som kallade den så, inte minst eftersom den förstås låg till grund för beskattningen av undersåtarna.

1086 fanns inte Liverpool om nämnt. Däremot fanns West Derby registrerat, idag en fridfull förort, men då huvudort i hundradet. Woolton, Kirkby, Crosby och ett gäng andra namn med vikingarötter finns med. Men inte Liverpool. Det kan ha funnits, men var för obetydligt för att räknas. Med tanke på att vissa omnämnda orter bara hade 40-50 invånare så förstår ni hur obetydligt Liverpool var. 

En av förklaringarna ligger i namnet. Det finns varianter. Den vanligaste är att det kommer från ett fornengelskt uttryck som heter Liver och som betyder lera. Och pool kommer från den tidvattendamm som ska ha funnits vid Merseys utlopp. Lerpölen, helt enkelt. Inte något namn som lockar bosättare precis.

Andra förklaringar är att ursprungsnamnet är Elverpool och skulle komma sig av att vattnet var fullt av ålar. En tidig walesisk benämning på området är Llyr Pwl som betyder "platsen vid träsket" vilket ju styrker lerpölsteorin. Liverpool blev inte Liverpool förrän kung John utan land tyckte att det skulle finnas en stad där 1207. Det sägs att stadsplanen lades ut av kungen själv i ett H och de sju första gatorna finns kvar än idag. Men det tog sig liksom inte riktigt. 350 år senare fanns det fortfarande bara så där en 500 människor i trakten.

Det skulle ändras i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet, men det är en annan (och ganska ruggig) historia som jag ska be att få återkomma till.    *Willhelm var normand. Normanderna var vikingaättlingar - nordmän. Wilhelms farfarsfarfar var den danske vikingen Rollo som invaderade det som blev Normandie. Rollo är förmodligen identisk med den person som kallas Gånge-Rolf i vår historieskrivning. Faktum är att maktkampen om England stod mellan två vikingaätter. Vid Hastings besegrades Harald Goodwinson (som dödades av en pil i ögat enligt legenden) som var barnbarn till Styrbjörns Starke och Harald Blåtand. Han hade i sin tur tidigare 1066 besegrat Harald Hårdråde i kampen om landet. Och fortfarande invaderar vikingarna landet varje gång Liverpool har hemmamatch.  

© Copyright Bäckmans Beatlesresor!