Bra att veta

Alla resor utgår från Arlanda Men visst kan vi fixa undantag. Det kan dock påverka priset.

I England handlar man med pund  Fast på sina håll funkar det fortfarande med Euro. Räkna med att få en konstig blick dock... Speciellt i Brexit-tider

Dom har el i England...
Fast inte samma uttag som vi. Kom ihåg adapter!

Glöm inte passet!  Det räcker inte längre med nationellt ID-kort.

Det här med dricks... Vi säger så här. På mina resor lämnar vi 10% på restauranger och på taxi, så är det färdigsnackat. Då gör vi i alla fall inte bort oss.

Väntetider ...och när vi är inne på det så ska vi vara beredda på att få vänta lite längre på maten än härhemma på restauranger och pubar. Anledningen är dock angenäm. Här lagar man det mesta från scratch. Maten är för övrigt bättre än sitt rykte. Så den kan vara värd att vänta på.

Shopping Jag har ju sagt att Bäckman inte shoppar! Men OK då. På Primark (finns i både London och Liverpool) shoppar ni till priser som får Ullared att framstå som lyxigt. Jag garanterar inte att varorna inte är tillverkade av små indiska barn... Liverpool One har alla märkesvaror och är billigare än London. London har förstås allt. Skor lär vara billigt i UK. 

Mått Här handlar vi pilsner i Pints. En imperial pint är ca 0,57 liter. Man blir inte uttittad om man beställer half a pint. Här dricker man öl, inte en stor stark. I övrigt har man hängivit sig till decimalsystemet (motvilligt). Det innebär att allt numer är uppdelat i hundradelar. Miles per hour är fortfarande hastighetsangivelsen. Avståndsskyltarna är också fortfarande mile. En mile är 1 609 meter. 

Ok. Det här med öl då... Våran vanliga öl heter lager i England. För en pint får man pröjsa 3- 6 pund. (Övre spannet i London.) Det finns inte så många inhemska lager-öl. Den mest säljande Engelska lagern är Carling, men den är bara femma på försäljningslistan. Ni känner igen de andra. Carlsberg är dock bryggt i England.  Engelsmännen tar gärna en bitter eller en ale. Det är en fruktig öl med ganska låg kolsyra. Många ale har också låg alkoholhalt. Normalt kring mellanölstyrka. Bartendern brukar varna om du valt en starkare. Som sagt. Här tar man inte öl för yrsla. Här dricker man som sällskap Att hitta sin favorit-ale är som att gå i djungeln. Plötsligt är man där...  Jag kan dock rekommendera Fullers olika ale-sorter som en ingångsport. 

Mer pub-etikett Du beställer oftast maten i baren på puben. Hitta ett bord först, bestäm mat och säg till i baren. Den serveras dock vid ditt bord.

Förbered dig på att bli pratad med. Britterna är sociala. Speciellt om du ser lite ensam ut. Då blir dom oroliga för dig...

De flesta pubar stänger fortfarande kl 23, även om det finns gott om undantag speciellt på helger. 

Det här med tider överhuvudtaget Det är vanligare än här hemma att saker börjar när det står i annonsen. Står det att en konsert börjar 19 så börjar den 19. Kolla om det står Doors open, då får ni veta när ni kommer in. Annars gäller det att vara där i god tid innan.

Tid på tåg. Tågdörrarna stängs alltid någon minut innan avfärd så ingen sista-minuten rusch där om ni ska vara säkra på att följa med!

Lunch Engelsmännen lunchar senare än oss, vid ettsnåret, så det kan vara bra att hålla sina vanliga lunchtider, för då får man mat snabbt. Engelsmännen lunchar också rekordsnabbt så är det fullt på lunchpuben, vänta ett tag om ni orkar. Dom drar snart. 

Och så en viktig tidsaspekt. Vi skruvar tillbaka klockan en timme när vi kommer till UK. 

Vad är det för märkvärdigt med Liverpool? Liverpool var en gång Englands andra stad - och möjligen den rikaste. Sjöfarten och försäkringsindustrin var stommen i den ekonomiska utvecklingen. Dessvärre hängde man inte med i utvecklingen av fraktflottan. Man missade övergången till containertrafik och sjöfarten försvann över en natt. (Nämn inte Margret Thatcher när ni pratar med folk. Det var under hennes tid som den största tillbakagången kom.) Liverpool är i allra högsta grad på väg tillbaka. Sedan 2001 har man ökat invånarantalet i själva staden från 435 500 till 466 500. MEN. Då ska man veta att vid folkräkningen 1931 bodde 846 101 människor i staden! Sedan dess tappade man alltså runt 400 000 invånare. Regionen Liverpool räknar in drygt 2 miljoner invånare dock. 

Liverpools revansch kom när de utsågs till Europas kulturhuvudstad 2008. I kölvattnet av det moderniserades en del av centrum till ett modernt köpcentrum, Liverpool One. Men mer pietetsfullt håller man också på att restaurera gamla industriområden som Ropewalkområdet. (Där f ö den första klubben som Beatles spelade på i centrala Liverpool ligger.) och inte minst The Baltic Triangle, där de skandinaviska sjömännen tidigare hängde och där Gustaf Adolf kyrkan ännu finns.

 På 60-talet var Liverpool riktigt nedgånget, men det var också då det som idag är en storindustri och så viktigt för stadens renomé och ekonomiska utveckling grundlades. Det fanns tre saker att göra som ung man i Liverpool. Man blev boxare, fotbollsspelare eller musiker.  Jepp. This was a mans world. Fast på musikens område slog sig flera unga tjejer in. Bland de som nämns när man pratar om the Merseysound finns förutom Beatles, Gerry & The Pacemakers, Searchers och de andra banden namn som Cilla Black och Beryl Marsden, den sistnämnda inte lika framgångsrik som Cilla Black, men ansedd som den bästa kvinnliga sångerskan.

Namnet Merseybeat kommer förstås från floden Mersey som delar Liverpool från the Wirral. Idag finns en formidabel industri kring Beatles. Det kommer ni att märka! Man pratat om att 2000 människor får åtminstone en del av sin försörjning tack vare bandet.

Fotbollen är en lika viktig livsnerv. Första frågan man får i taxin är i allmänhet "Are you here for the game?". För alltid är det nån match på gång. Liverpool har nämligen tre lag varav två i den allra högsta serien. Det är förstås Liverpool FC och Everton.  Det tredje laget är kanske det charmigaste och har också skandinavisk anknytning på ett annat sätt än Liverpool där ju Glen Hysén spelade. Det är Tranmere Rovers från Birkenhead på andra sidan Mersey. Den skandinaviska anknytningen är namnet. Tranmere betyder helt enkelt Tranmyren. Vikingarna slog sig nämligen ner i det här området också, vilket märks på flera ortsnamn omkring oss.  


© Copyright Bäckmans Beatlesresor! - En medelålders man i Orsa